Podglądali jak zrobić gulasz z sandacza z grzybami
"Tradycyjna kuchnia kaszubska jako element identyfikujący region Kaszub" to tytuł warsztatów kulinarnych zorganizowanych dla członków Lokalnej Organizacji Turystycznej ,,Serce Kaszub''. Warsztaty odbyły się w środę w ramach IX Spotkania Robocze Branży Turystycznej w Hotelu Bazuny.
Warsztaty kulinarne prowadzone były przez uznanego kucharza - Andrzeja Ławniczaka ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, prezesa Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, miłośnika i propagatora kuchni regionalnej. Prowadzący przygotował potrawę, która identyfikuje się z naszą częścią Kaszub: "Gulasz z sandacza z grzybami leśnymi" podany w zestawieniu z makaronem domowym.
Warsztaty kulinarne są kontynuacją działań podjętych przez LOT ,,Serce Kaszub'' ukierunkowanych na promocję regionalnej kuchni kaszubskiej. Latem tego roku przy współpracy z kilkunastoma restauratorami z terenu powiatu kościerskiego opracowano mini-przewodnik ,,Zasmakuj w Sercu Kaszub'', który zawiera propozycje potraw kuchni regionalnych dostępnych w ofertach restauracji na naszym terenie.
Podczas spotkania rozmawiano też o możliwości organizowania jednodniowych wycieczek dla turystów po powiecie kościerskim oraz o systemie informatycznym, który ma ułatwić rezerwacje noclegów na terenie ziemi kościerskiej.
(r)