Wiadomości

NAJNOWSZE

Ostatnie deszcze i ciepłe dni sprawiły, że w lasach są już grzyby. Żeby się nie zatruć, dobrze pokazać swoje zbiory specjaliście.

Jadalna pieczarka bulwiasta jest szalenie podobna do muchomora jadowitego. Mleczaj rydz nadaje się do spożycia, ale jego „bliźniak” mleczaj wełnianka już nie. Gąska zielona wygląda niemal tak samo jak gąska siarkowa, jednak tej drugiej lepiej nie jeść. W lasach są już grzyby i wiele osób wybrało się na ich zbieranie. Osoby doświadczone wiedzą, jak odróżnić jadalne od trujących, ale i oni mogą się pomylić.

 

W 2019 Główny Inspektorat Sanitarny odnotował 27 zatruć, a 25 osób wymagało hospitalizacji. Z roku na rok te liczby są większe.

Zatrucie może być bardzo groźne i nie zawsze objawia się ono problemami z układem pokarmowym. Mogą wystąpić problemy neurologiczne, a nawet halucynacje. Lekarze zwracają też uwagę na:

  • obfite poty,
  • łzawienie,
  • bóle głowy,
  • zaczerwienienie twarzy,
  • uczucie gorąca,
  • zaburzenia widzenia,
  • spadek ciśnienia,
  • zapaść.

 

Zawsze, gdy po zjedzeniu grzybów, występują takie objawy, trzeba skonsultować się z lekarzem.  

 

Jak rozpoznać grzyby

 

Wiele osób stosuje złotą zasadę, że wśród trujących nie ma grzybów „z gąbką” pod kapeluszem. To nie jest prawda. Nie tylko „blaszkowe” trują. Przykładem jest np. borowik szatański. Prawdą jest jednak to, że „gąbkowe” nie są aż tak trujące, jak te z blaszkami pod kapeluszem.

 

Dlatego wracając z grzybobrania można skorzystać z, polecanego przez sanepid, internetowego atlasu grzybów www.nagrzyby.pl i porównać swoje zdobycze. Jeżeli ktoś nie ma pewności, czy zebrał jadalny okaz, należy go wyrzucić.

Wiele wojewódzkich stacji sanepidu na swoich stronach publikuje zdjęcia, na których zestawia grzyby jadalne i trujące. Tym także można się posiłkować.

Jednak najpewniejszym sposobem jest pokazanie zbiorów fachowcowi. W tym celu trzeba udać się do najbliższej stacji sanitarnej. W sezonie grzybowym eksperci dyżurują tam w określonych godzinach i można je sprawdzić na stronach internetowych.

 

I jeszcze jedna uwaga ze strony GIS. Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

 

News4Media, fot.: wsse.krakow.pl

Powiat kościerski

pomorskie

Kościerzyna 112

"NOWE POMORZE" - ukazujemy się już 16 lat

  • 3_2007 copy
  • 4_2007 copy
  • 2_2008 copy
  • 5_2006 copy
  • 3_2009 copy
  • 092012
  • 6_2006 copy
  • 9_2008 copy
  • 122012
  • 1_2009 copy
  • jedynka12-2013
  • jedynka-pazdziernik2012
  • 3_2006 copy
  • 5_2005 copy
  • 4_2006 copy
  • 2_2007 copy
  • 4_2005 copy
  • 2_2006 copy
  • jedynka12-2014
  • 5_2008 copy
  • 4_2008 copy
  • 2_2009 copy
  • jedynka6-2014
  • 6_2005
  • 3_2008 copy
  • 7_2006 copy
  • 7_2009 copy
  • 5_2009 copy
  • 10_2006 copy
  • 062012
  • 1_2005
  • 7_2007 copy
  • jedynka09-2014
  • 5_2007 copy
  • 2_2005
  • jedynka03-2013
  • 11_2006 copy
  • 7_2008 copy
  • 1_2008 copy
  • 12_2006 copy
  • 1_2006 copy
  • 9_2006 copy
  • 1_2007 copy
  • 6_2008 copy
  • 6_2007 copy
  • 3_2005
  • 4_2009 copy
  • jedynka10-2014
  • 8_2008 copy
  • 8_2006 copy